A verseny zsűrije

Lorenzo Donati

(Olaszország)
A zsűri elnöke

Zeneszerző, karnagy, hegedűművész. Tanulmányait Arezzóban, Firenzében, valamint a fiesolei zeneiskolában, az Accademia Chigiana di Sienában és az Accademia di Franciában végezte.

Zeneszerzést Pascal Dusapin, Ennio Morricone, Rosario Mirigliano, Romano Pezzati, Camillo Togni és Azio Corghi mellett tanult. Karnagyi, karmesteri tanulmányait Rinaldo Alessandrini, René Clemencic, Ottavio Dantone, Diego Fasolis, Roberto Gabbiani, Gary Graden, Carl Høgset és Peter Neumann irányításával végezte. Kórusvezetőként 2007-ben első díjat nyert a bolognai IV. Nemzetközi Mariele Ventre Versenyen.

Számos felkérést kap rangos nemzetközi zenei szervezetektől, rendszeresen vezényli Olaszország neves zenekariat. Olyan kórusokkal és énekegyüttesekkel dolgozott már együtt, mint az Insieme Vocale Vox Cordis (1997), a UT Insieme Vocale-Consonante (2014), a Coro Giovanile Italiano (2011-2015) és a Hesperimenta Vocal Ensemble (1996-2011).

Ezekkel az együttesekkel első díjakat és különdíjakat nyert számos hazai és nemzetközi versenyen, például Arezzóban, Cantonigròsban, Goriziában, Montreux-ben, Senlis-ben, Tours-ban és Várnában is. Az UT Ensemble-lel 2016-ban elnyerte az Európai Kórusok Nagydíját. 2016-tól a sienai katedrális hivatalos kórusának vezetője.

Olyan nemzetközi együtteseket vezényelt már mint a Török Állami Kórus és a Szlovén Filharmonikusok Kórusa. A velencei Conservatorio Benedetto Marcello professzora, tanít a sienai Chigiana Nyári Akadémián is. A legfontosabb nemzetközi kóruszenei és zeneszerzői versenyek zsűrijének meghívott tagja, számos nemzetközi mesterkurzuson és fesztiválon tart szemináriumokat és kurzusokat.

Kutrik Bence

(Magyarország)

Kutrik Bence Artisjus-díjas zeneszerző San Franciscóban (San Francisco Conservatory of Music), Torontóban (University of Toronto) és Budapesten (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem) tanult. Részt vett több mesterkurzuson, számos koncert- és filmzenei díjat nyert külföldön és Magyarországon egyaránt. Alkotói munkássága a klasszikus európai hagyományra épül, de zenei gondolkodásának fókuszában a kísérleti zene áll.

2023-ban Tavasz-esti dal című vegyeskari alkotása Az év komolyzenei műve díját kapta az Artijus Magyar Szerzői Jogvédő Irodától. Rituálé című kamaraegyüttesre írt darabja, melyet a Bartók Rádió 2017-es ArTRIUM kortárszenei seregszemléjére komponált, nagy sikert aratott a 2018-as International Rostrum of Composers versenyén, melyen 25 ország jelöltjei mérettették meg magukat.

2018-ban az Ausztriában tartott nemzetközi Anton Matasowsky Zeneszerzőversenyen első helyezést ért el Introverted Confessions című szóló zongorára írt művével, amely így kötelező darabbá vált a X. Nemzetközi Rosario Marciano Zongoraversenyen. Kétszer volt díjazott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés versenyén. 

2021-ben alapította meg a Dunakanyar Kortárs Zenei Fesztivált, amely számos hangversennyel és mesterkurzussal gazdagítja a kortárszenei életet az agglomerációs régióban és Budapesten. Fontosnak tartja, hogy a zeneszerzők a komponálás mellett hangversenyszervezéssel és előadói részvétellel is aktívan segítsék a kortárs zenei életet.

2020-tól a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként kezdte el komponálni Bródy Sándor A tanítónő című színművén alapuló első nagyoperáját, amelyet 2026 decemberében tervez bemutatni a Magyar Állami Operaház.

A magyarországi STUDIO5 kortárszenei alkotócsoport alapító tagja.

Jānis Ozols

(Lettország)

Jānis Ozols zenei tanulmányait az Emīls Dārziņš Zeneiskolában és a rigai székesegyház kórusiskolájában végezte. A Jāzeps Vītols Zeneakadémián Sigvards Kļava professzornál szerzett alapdiplomát, mesterfokozatát pedig Jānis Zirnis professzor vezetésével szerezte.

Karnagyként és előadóként komoly szerepet vállal Lettország és Európa zenei életében, emellett nemzetközi kórusversenyek zsűrijének tagja. Jelentős eredményeket ért el a Maska és a Pa Saulei Vegyeskarok élén.

Jānis Ozols a rigai és a jurmalai régió kóruséletének vezető szereplője, 2018 óta tagja a Latvian Song Festival Foundation kuratóriumának, valamint részt vesz a Lett Nemzeti Kulturális Tanács munkájában. 

A Cosmos Énekegyüttes tagjaként számos világsztárral dolgozott együtt, rangos díjak és elismerések birtokosa..
Zenei látásmódja gyakran eltér a megszokottól, a kreatív újításokra és a zenei kísérletekre való nyitottsága kiemeli őt a karnagyok közül. Úttörő munkáját nem csak a zenekedvelők, de a szakma is nagyra értékeli.

Bernie Sherlock

(Írország)

Diplomáját a dublini Trinity College-ban szerezte, majd két évig Magyarországon tanult karvezetést. Mester és doktori fokozatát az Ír Nemzeti Egyetemen védte meg. Bernie Sherlock a New Dublin Voices alapító-karnagya, az Irish Youth Choirs művészeti vezetője, a Chamber Choir Ireland vendégkarmestere, az EuroChoir korábbi karnagya.

Számos nemzetközi díjat nyert világszerte, köztük Finnországban, Németországban, Magyarországon, Belgiumban, Olaszországban, Szlovéniában, Walesben és Írországban. Nemzetközi karvezető- és kórusversenyek zsűrijének rendszerek tagja, rangos  kórusműhelyek vezetője Európa-szerte, de dolgozik az Egyesült Államokban, Kanadában és Kínában.

Bernie Sherlock vezetése alatt a New Dublin Voices több alkalommal vívta ki a szakma elismerését innovatív koncertprogramok összeállításával, televíziós és rádiós szereplésekkel, valamint hangfelvételek rögzítésével. A kórus számos verseny első díját tudhatja maga mögött, repertoárjukban közel nyolcvan kórusmű szerepel.

Széles körű tapasztalattal rendelkezik a kórusok különböző formációinak vezetésében, részt vesz a Culwick Choral Society és a dublini Trinity College Choral Society munkájában. A Sing Ireland szervezésében több mint tíz éven át vezetett nyári kórusakadémiát.

A World Choral Conducting Network alapító tagja, a World Choir Council munkájában pedig Írország képviseletében vesz részt. A dublini Zeneművészeti Egyetem előadója, az intézmény kamarakórusának vezetője. 

Dr. Betsy Cook Weber

(Egyesült Államok)

Betsy Cook Weber pályafutása elején több mint tíz éven keresztül tanított ének-zenét a legkisebb korosztálynak. Jelenleg a Houstoni Egyetem karvezető professzora, aktív előadó, karnagy, nemzetközi versenyek zsűritagja. 

2013-ban ő volt az első női karnagy, aki megkapta a Texasi Kórusvezetők Szövetségének rangos elismerését. Jelenleg a Grammy-díjas Houstoni Kamarakórus vendégkarnagya, melynek művészeti vezetését a következő évadtól veszi át.

Nyolc éven át dolgozott a Houstoni Szimfonikusok kórusának vezető karnagyaként, melynek során számos neves karmesterrel dolgozott együtt. A kórus vezetése alatt sikeres turnékon vett részt többek között Csehországban, Lengyelországban és Németországban. 2022 óta a kórus professor emerita karnagyi pozícióját tölti be.

Weber rendszeresen készít fel énekeseket Houston régizenei együttesei, az Ars Lyrica és a Mercury Houston produkciói számára, valamint olyan művészek turnéira, mint Andrea Bocelli vagy Eric Whitacre.

Az irányítása alatt működő kórusok, köztük a Houstoni Egyetem Koncertkórusa állami és szövetségi szakmai konferenciákon szerepelnek sikerrel. Az általa vezényelt együttesek walesi, franciaországi, német, magyar, olasz, norvég és holland versenyeken nyertek első díjat. Betsy Cook Weber kórusa nyerte a 2018-as Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny első díját is.