Megújul a Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny

Augusztus 1-4. között megújult formában jelentkezik az immár 29. alkalommal megrendezésre kerülő Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny Debrecenben. A főszervező Kodály Filharmónia Debrecen szakmai partnere a világ legnagyobb ifjúsági zenei szervezete, a Jeunesses Musicales. A rangos megmérettetésre április 15-ig várják a jelentkezéseket a verseny hivatalos oldalán

Az 1961-ben alapított Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny (BBCC) a világ egyik legrangosabb zenei versenye, melynek célja a kortárs, a cappella kórusművek magas színvonalú bemutatása. A pandémia után megújult formában jelentkező versenyen idén két kategóriában és három-három alkategóriában indulhatnak az énekkarok. 

Kocsis-Holper Zoltán, a Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny művészeti bizottságának elnöke kiemelte: „leginkább olyan alkalmat szeretnénk teremteni, ahol ország-világ énekesei egy nagy, a kóruséneklést szerető és azt magas szinten művelő közösségként jól érzik magukat, miközben megmutathatják és versenyhelyzetben meg is mérethetik tudásukat. A kortárs kóruszene ünnepe ez, ahol a magas szakmai színvonal mellett fontos, hogy egymás zenekultúrájának megismerésével szakmai kapcsolatok épülhessenek. Ebben kiemelkedő szerephez jutnak a velünk élő, kiváló magyar zeneszerzők és alkotásaik.

Tehát az eredeti, a világon egyedülálló tartalom megmarad, miközben lehetőséget kívánunk adni olyan kórusoknak is, akik egyelőre csak ismerkedni szeretnének a versennyel és tapasztalatokat szerezni. Idén – a korábbi évektől eltérően – két kategóriában várjuk a kórusokat, azon belül pedig gyermek- és ifjúsági, valamint egyházzene és szabadon választott alkategóriákban mérhetik össze tudásukat a jelentkezők. Az A kategóriában indulóknak egy-egy kötelező művet is meg kell szólaltatniuk, míg a B kategóriában a kiírásnak megfelelő, szabadon választott kortárs műsorral lehet nevezni. A nagydíjas versenyre a zsűri az A kategória versenyzői közül delegálja a legjobbakat.”

Debrecen város főzeneigazgatója, a főszervező Kodály Filharmónia igazgatója, Somogyi-Tóth Dániel karmester örömét fejezte ki, hogy “a 2022-ben újonnan elindított Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny sikere után idén a több mint 60 éves Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny is megújul, nem csak felépítését, de arculati elemeit is tekintve, mely amellett, hogy egy komoly, évtizedes hagyományokkal rendelkező megmérettetés presztízsét gondolja újra, kifejezi a város elkötelezettségét a minőség, a kulturális innováció és a fiatal muzsikus tehetségek folyamatos támogatása iránt.”       

A 2024-es Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny valamennyi fordulója nyilvános, a rendezvénynek Debrecen több helyszíne ad otthont, emellett városszerte kísérőprogramok színesítik majd az eseményt.

Az idei Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny nagydíjas kórusa ismét meghívást kap a “Kórusmuzsika Európa Nagydíja” (European Grand Prix for Choral Singing) megmérettetésre, melyet Arezzo, Debrecen, Jurmala, Maribor, Tolosa, Tours és Várna rendez, évente változó helyszínen.