Tizenegy kórus kezdheti meg a Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyt

Augusztus 1-4. között megújult formában jelentkezik az immár 29. alkalommal megrendezésre kerülő debreceni Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny. Az idei megmérettetést három kontinens tizenegy kórusa kezdheti meg.

Az 1961-ben alapított Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny (BBCC) a világ egyik legrangosabb zenei versenye, melynek célja a kortárs, a cappella kórusművek magas színvonalú bemutatása. A pandémia után megújult formában jelentkező versenyen idén két főkategória több alkategóriájában indulhatnak az énekkarok.

A beérkezett anyagok alapján az olasz, görög és katalán kórusok mellett Angola, Japán és a Fülöp-szigetek egy-egy énekkara képviseli országát. A hazai kórusok közül az Ad Libitum Kórus és a Kodály Zoltán Ifjúsági Vegyeskar kezdi meg a rangos debreceni versenyt.

Kocsis-Holper Zoltán, a Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny művészeti bizottságának elnöke kiemelte: hogy a „megmérettetés egyúttal a kortárs kóruszene ünnepe is, ahol a magas szakmai színvonal mellett fontos, hogy egymás zenekultúrájának megismerésével szakmai kapcsolatok épülhessenek.”

Debrecen város főzeneigazgatója, a főszervező Kodály Filharmónia igazgatója, Somogyi-Tóth Dániel karmester örömét fejezte ki, hogy “a 2022-ben újonnan elindított Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny sikere után idén a több mint 60 éves Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny is megújul, nem csak felépítését, de arculati elemeit is tekintve, mely amellett, hogy egy komoly, évtizedes hagyományokkal rendelkező megmérettetés presztízsét gondolja újra, kifejezi a város elkötelezettségét a minőség, a kulturális innováció és a fiatal muzsikus tehetségek folyamatos támogatása iránt.”

A 2024-es Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny nemzetközi zsűrijében, melynek elnöke Lorenzo Donati, a velencei Benedetto Marcello Zeneművészeti Egyetem tanára, karnagy, Bernie Sherlock, a Dublini Művészeti Egyetem tanára, karnagy, Jānis Ozols a Nemzetközi Balti-tenger Kórusverseny művészeti vezetője, karnagy, Dr. Betsy Cook Weber, a Houston Egyetem professzora, a 2018-as Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny nagydíjas kórusának karnagya és Kutrik Bence Artisjus-díjas zeneszerző foglal helyet.

A Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny valamennyi fordulója nyilvános, a rendezvénynek Debrecen több helyszíne ad otthont, emellett városszerte kísérőprogramok színesítik majd az eseményt.

Az idei Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny nagydíjas kórusa ismét meghívást kap a “Kórusmuzsika Európa Nagydíja” (European Grand Prix for Choral Singing) megmérettetésre, melyet Arezzo, Debrecen, Jurmala, Maribor, Tolosa, Tours és Várna rendez, évente változó helyszínen.

A főszervező Kodály Filharmónia Debrecen szakmai partnere a világ legnagyobb ifjúsági zenei szervezete, a Jeunesses Musicales.